keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Sopeutuminen rahan käyttöön

Luin todella mielenkiintoisen artikkelin viime perjantaina (25.7.) Taloussanomien sivulta: Kun mummo alkaa elämään velaksi, joka pisti minut miettimään ihmisten rahan käyttöä. Artikkelissa kerrotaan miten nykyään vanhusten on vaikea sopeutua työelämän jälkeen pieneen eläkkeeseen, joka juuri ja juuri riittää maksamaan normaalin kuukausi elämisen. Erityisesti naisten eläke on keskimäärin alempi kuin miesten, sillä naisten työputki on yleensä lasten vuoksi katkonaisempi. Kun eletään sitten samaa tahtia kuin työelämän aikana huomataan yleensä jo liian myöhään ettei tulot olekaan samassa suhteessa menojen kanssa. Yhä useammat vanhukset alkavat saamaan maksuhäiriömerkintöjä ja samalla haetaan apua velkaneuvojilta.

Samassa artikkelissa tuodaan myös esille, että pienituloiset vanhukset ovat myös oikeutettuja toimeentulotuelle, jos heidän eläkkeensä ei riitä kattamaan normaalia elämistä, mutta tämä koetaan hävettävänä eikä yleensä tukija haeta. Oma ylpeys menee siis sen edelle, ettei kehdata mennä kelaan täyttämään hakemuksia ja helpota omaa arkea. Onhan tämä ymmärrettävää, että koko ikänsä ollaan työelämässä mukana, ja kun vihdoin saadaan jäädä ansaitulle eläkkeelle huomataankin etteivät rahat oikein riitäkään mihinkään. Monet myös alkavat saamaan terveysongelmia ja sairaalastakin saadut lääkärimaksut voivat tehdä ison loven lompakkoon. Mielenkiinnolla katselleen kun eläkeläisten määrä kasvaa, että nostaako hallitus eläkettä lähiaikoina vai ollaanko menossa suuntaan, jossa jokaisen meidän on pakko alkaa eläkesäästäjäksi ja toivoa, että rahat riittävät kun oma ikä lähestyy 65-vuotta?

Asiaa voidaan myös miettiä, että kuinka moni oikeasti valmistautuu eläkkeeseen? Osataanko laskea paljonko rahaa kuukaudessa tulee oikeasti olemaan, ja olisiko tämän hetkinen asunto aika vaihtaa astetta pienempää? Hyvänä neuvona on kirjoittaa kaikki rahat ylös paperille ja lähteä tekemään budjettia. Jos tämä ei onnistu itseltä, niin muun muassa EKL (Eläkkeensaajien Keskusliitto) järjestää kursseja, jotka auttavat ihmisiä valmistautumaan eläkkeseen ja mitä kaikkea tämä oikeasti tuo.

Tässä vielä pari hyvää linkkiä/vinkkiä maksuongelmaseille:
- Jokainen kunta on velvollinen auttamaan asukkaitaan velkongelmissa, joten voit kääntyä tarvittaessasi kuntasi Talous- ja velkaneuvontaan. Neuvonta on ilmaista.
- Voit myös kääntyä Takuu Säätiön ylläpitämän Velkalinjan puoleen.
- Oikeudellista apua tarvittaessa saat tuloista riippuen joko ilmaista tai valtion avustavaa apua Valtion Oikeusaputoimistoista.

- Essi -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti