keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Nokkonen

Suomessa kasvaa todella paljon erilaisia villikasveja, joita voisimme käyttää ravinnoksi ja monesta lehdestä pongasinkin kesäkuussa juttuja mm. nokkosesta ja voikukasta. Pitkään suunnittelin ja haaveilin kävelevän metsään ja pelloille näitä poimimaan ja lopulta heinäkuussa sain aikaiseksia alkaa etsimään nokkosta.

En ollut koskaan syönyt nokkosta ja oikeastaan tunsin kehossani pieniä pelkoja kun muistin lapsuudestani ne kerrat kun olen käteni tai jalkani polttanut nokkosen lehteen ja juossut tämän jälkeen kotiin huuhtelemaan polttamaani kohtaa kylmällä vedellä helpotuksekseni. Joten aloituksekseni vedin kunnolla vaatetta päälleni ja kunnon työhanskat käteen. Nokkosten löytäminen osoittautuikin yllättävän helpoksi. Nokkosta löytyy peltojen pientareelta ja ojien vierestä. Nokkonen kasvaa myös innokkaasti hyvin nitraattipitoisessa maassa (lyhtypylvään ympäristö, mihin esim. koirat ovat pissanneet), mutta näitä nokkosia kannattaa välttää.



Onnistuin keräämään ison pussillisen nokkosia lopulta viereisen pellon reunalta. Nokkoset olivat vielä juuri kukkimassa, joten kerääminen onnistui vielä. Loppukesästä lehdet alkavat olemaan jo aika nuutuneita eikä nokkosta kannata enää tällöin kerätä. Nokkosesta tosiaan kerätään vain lehdet, jotka nappailin yksitellen hanskat kädessä ja huuhtelin puhtaaksi. Jotta nokkosten muuraishaishappo (polttava tunne iholla) saadaan pois, pitää lehdet pistää kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi = ryöppääminen. Keittämisen jälkeen lehdet vielä huuhdellaan, jotta tumman virheä sävy säilyy niissä. Tämän jälkeen lehdet ovat valmiita käytettäviksi.
Itse pakastin suurimman osan pieninä osina, jotta voin käyttää niitä talvella ruuissa ja pienen osan käytin tekemääni nokkoskeittoon, jonka tein pinaattikeiton ohjeella. Pinaatin korvasin vain nokkosella ja täytyy myöntää, että keitosta tuli erittäin maistuvaa!



Paljonko tämä kaikki maksoi? Ei mitään kuin hetken aikaa, että jaksan kerätä & ryöpätä lehdet. Nokkonen on erittäin ravinnerikas kasvi ja suosittelen kokeilemaan sitä! Ehkäpä ensi kesänä kokeilen jotain toistakin kasvia innoissani.

Nokkosesta voit tehdä mm. keittoa, lisätä sitä leipätaikinaan tai kastikkeisiin sekä lettuihin!

-Essi

2 kommenttia:

  1. Nokkosta onkin pitänyt kokeilla, mutta en nyt kesän aikana ole taas muistanut sen olemassaoloa.. Joskus Olgan kotona ohjelmasta innostuin nokkosesta, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi testata. Mutta hyvä jos niitä vielä tässä vaiheessa kesää ehtii vielä kerätä. :)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kyllä kokeilla. Omasta mielestäni maku on aika mieto loppujen lopuksi. Nyt taitaa olla ihan viimeiset hetket käsillä, että nokkosta enää kannattaa kerätä, joten käyhän nopeasti nappaamassa parhaimmat lehdet :)

    VastaaPoista