sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Ruokaostokset - 500e tippui 200e

Viekö ruokaostokset suurimman osan rahoistasi? Suunnitteletko ostokset aina vai menetkö nälkäisenä kauppaan ja nappaat jotain valmista?

Itse kävin kaupassa ennen noin joka toinen päivä. Lähisiwa oli erinomainen paikka käydä kun mieli teki jotain hyvää ja nopeaa. Laskukaan ei noussut kauhean suureksi joka kerta 20e tänään, toinen huomenna. Rupesimme asiaa miettimään avomieheni kanssa ja huomasimme, että ei ihme kun kuukauden rahat katosivat. Pienistä ruokaostoksista kasvoi kuukauden aikana jättimäinen summa! Kuullostaako skenaariot tutulta?

Pienillä muutoksilla saimme ruokaostoksemme tippumaan mielettömän määrän ja samalla saimme minimoitua jääkaappiin jääneiden vanhentuneiden tuotteiden määrän. Seuraavia askelmia seuraamalla saimme muutoksen tehtyä:

1. Tee kauppalappu joka kerta kun menet kauppaan ja pysy siinä. Suunnittele kotona valmiiksi lista mitä syöt maanantaina, tiistaina yms. ja kokoa niistä kauppalappusi. Opit nopeasti tietämään paljonko maitoa, leipää yms, tarvitset oikeasti. Esimerkiksi voin sanoa, että meidän taloudessa (2 aikuista) maitoa kuluu 6 litraa /viikko. Muista myös lisätä mahdollinen herkku listaan, joten et lähde hakemaan karkkipussia kaupasta illalla kun kouraasi nappaat silloin helposti karkkipussi x 3, sipsipussi.....

2. Pyri käymään kaupassa kerran viikossa. Kun kauppakäynnit vähenevät jää sinulle enemmän aikaa muuhun töiden jälkeen. Myös stressisi laskee kun tiedät jo mitä minäkin päivänä syöt. Itse olen myös huomannut, että suunnittelemalla ruokani ja herkkuni, olen myös onnistunut tiputtamaan painoa kun olen oikeasti istunut alas ja miettinyt paljonko tarvitsen ruokaa ollakseni tyytyväinen.

3. Jätä viikon ruokalistaan myös ravintolapäivä. Kun suunnittelet ulkonasyömisesi nautit ja odotat tuota hetkeä. Kauppalapun tarkoitus ei ole sulkea sinut neljän seinän sisään syömään pelkkää nuudeleita vaan, että ostat tästä lähtien tietoisesti. 

4. Mene joskus kuittisi läpi. Opit nopeasti mihin ruokaan menee eniten rahaa. Yleisesti sanoen voidaan kalaa, kanaa ja lihaa pitää kalliina ostoksina samoin kuin alkoholi ja valmisruoka. Ota myös huomioon kauanko ruoka riittää. Esimerkiksi makaroonilaatikko on halpaa ja hyvää, joka kestää kauan.

Näitä kun seuraamme nykyään saimme laskimme, että saimme ruokamenomme tippumaan 500 eurosta 200 euroon kuukaudessa. Uskoisin, että monien mielestä sitä voisi sanoa jo kunnon säästöksi!

lauantai 28. syyskuuta 2013

Tulot ja menot

Jokaisen olisi hyvä tietää omat kotitaloutensa tulot ja menot. Niiden seuraamisella oppii omasta ostoskäyttäytymisestään paljon. Ostatko helposti liikaa ruokaa, oletko impulsiivinen ostaja vai harkitsetko kaiken mihin rahasi laitat. Toisille Visan vinguttaminen on vähän liiankin helppoa kun taas toiset tuhlaavat mielellään kaiken käteisen. Itse en osaa pitää käteitä rahapussissani vaan se katoaa heti pieniin makeisiin, parkkimaksuihin ja muihin pieniin ostoksiin. Annan helposti itselleni luvan kuluttaa kaiken käteisen mitä minulla on, joten siitä syystä kannan nykyään hyvin harvoin käteistä mukanani.

Tulot
Palkkakuitistasi näet hyvin mitä tienaat kuukaudessa. Kuukausipalkkalaiset saavat saman summan joka kuukausi, joten rahojesi budjetointi on helppoa. Riippuen työstä tuntipalkkalaisen tulot voivat hyvin vaihdella kuukausien aikana, joten sinun kannattaa katsoa verkkopankistasi tiliotteesi ja laskea tuloillesi keskiarvon. Kun osaat odottaa saavasi enemmän tai vähemmän rahaa per kuukausi voit myös siten ennakoida rahan käyttöä.

Menot
Kun olet selvillä tuloistasi on aika alkaa listaamaan mihin kaikkeen rahasi kulutat. Perusasioina voidaan listata seuraavat:

  • Vuokra / asuntolaina + yhtiövastike
  • Vesi (voi mahdollisesti kuulua vuokraan)
  • Sähkö
  • Ruoka
Mielestäni nämä asiat ovat ne aivan pakolliset mitä yleensä joudutaan ensimmäiseksi listaamaan. Ruokaan laitettavat rahat voivat hyvin paljon vaihdella riippuen taloudesta ja kuinka paljon ruokamenoja suunnitellaan. Näiden lisäksi kuitenkin melkein kaikilla tulee myös muita kuluja:

  • Vakuutukset
  • Autosta tulevat kustannukset (bensa, huolto, mahd. laina, autopaikka, parkkimaksut)
  • Julkinen liikenne (bussi/juna työmatkaan)
  • Puhelinlasku
  • Velat (asunto-, opinto-, ja muut velat, luottokorttimaksu)
  • Harrastukset
  • Lapset (hoito, harrastukset, kuljetukset)
  • Vaatteet, kosmetiikka, huonekalut, lahjat ja kaikki muu mihin rahat voi laittaa
Laskettuasi kaiken (se on sen arvosta) saat nyt tarkasti selville kulutuksesi. Tässä vaiheessa pitäisi omien hälytyskellojen alkaa soimaa, jos huomaat että menot ovat suuremmat kuin kulut. Siinä ei ole mitään väärää, että alkaa karsimaan turhia kuluja pois ja alkaa miettimään, tarvitsenko tätä viimeisintä muotiluomusta? Jos otat velkaa (esim. luottokortille) sunnitteletko valmiiksi milloin maksat velan pois? Hyvällä budjetoinnilla ja maksusuunnitelmilla saat taloutesi kuntoon. Ja missään välissä ei kannata alkaa lannistumaan, oli tilanteesi mikä tahansa niin pääset siitä eteenpäin pääpystyssä!

Jos menosi olivat jo alusta saakka pienemmät kuin tulosi, niin Onneksi olkoon! Olet taloutesi mestari. Nyt voit alkaa miettimään mihin laitat nuo extra rahasi. Säästätkö ne esimerkiksi matkaa varten vai ostatko joka kuukausi niillä jotain erityistä kuten ravintolailta parhaiden ystävien kanssa? Pienillä muokkausilla voit myös säästää enemmän ja saada nopeammin isomman potin kasaan.

perjantai 27. syyskuuta 2013

Pennit kukkaroon blogi

Oletko koskaan miettinyt mistä säästää arjessa muutama sentti enemmän? Katoaako palkka heti sen saatuasi ja loppukuukauden elät nuudeleilla? Vai tiedätkö ollenkaan mihin rahasi kulutat? Pennit kukkaroon -blogissa kirjoitan arjen pienistä säästöistä, joita voit tehdä helposti pienellä vaivailla. Jaan muun muassa halpoja ruokaohjeita, hyviä tarjousvinkkejä sekä mihin kannattaa rahalla panostaa. 

Olen itse 24 -vuotias tradenomi pääkaupunkiseudulta, joka tietää täsmälleen mihin rahani kuukaudessa laitan. Rahan säästämisestä on vähitellen tullut melkein harrastukseni, jonka aikana olen oppinut monta hyvää niksiä miten laittaa rahat riittämään vähän enemmän. Vaikka pennin venyttämisestä on tullut arjessa normaalia elämää haluan kuitenkin tiettyihin asioihin panostaa rahalla. Usein säästöni katoavatkin matkailuun, jolloin haluan nauttia palan luksusta. 

Yritän kirjoittaa hyvin monipuolisesti, mutta minut saa aina haastaa, jos haluat apua jonkin tietyn asian kanssa, kuten ruokaostokset.