Viekö ruokaostokset suurimman osan rahoistasi? Suunnitteletko ostokset aina vai menetkö nälkäisenä kauppaan ja nappaat jotain valmista?
Itse kävin kaupassa ennen noin joka toinen päivä. Lähisiwa oli erinomainen paikka käydä kun mieli teki jotain hyvää ja nopeaa. Laskukaan ei noussut kauhean suureksi joka kerta 20e tänään, toinen huomenna. Rupesimme asiaa miettimään avomieheni kanssa ja huomasimme, että ei ihme kun kuukauden rahat katosivat. Pienistä ruokaostoksista kasvoi kuukauden aikana jättimäinen summa! Kuullostaako skenaariot tutulta?
Pienillä muutoksilla saimme ruokaostoksemme tippumaan mielettömän määrän ja samalla saimme minimoitua jääkaappiin jääneiden vanhentuneiden tuotteiden määrän. Seuraavia askelmia seuraamalla saimme muutoksen tehtyä:
1. Tee kauppalappu joka kerta kun menet kauppaan ja pysy siinä. Suunnittele kotona valmiiksi lista mitä syöt maanantaina, tiistaina yms. ja kokoa niistä kauppalappusi. Opit nopeasti tietämään paljonko maitoa, leipää yms, tarvitset oikeasti. Esimerkiksi voin sanoa, että meidän taloudessa (2 aikuista) maitoa kuluu 6 litraa /viikko. Muista myös lisätä mahdollinen herkku listaan, joten et lähde hakemaan karkkipussia kaupasta illalla kun kouraasi nappaat silloin helposti karkkipussi x 3, sipsipussi.....
2. Pyri käymään kaupassa kerran viikossa. Kun kauppakäynnit vähenevät jää sinulle enemmän aikaa muuhun töiden jälkeen. Myös stressisi laskee kun tiedät jo mitä minäkin päivänä syöt. Itse olen myös huomannut, että suunnittelemalla ruokani ja herkkuni, olen myös onnistunut tiputtamaan painoa kun olen oikeasti istunut alas ja miettinyt paljonko tarvitsen ruokaa ollakseni tyytyväinen.
3. Jätä viikon ruokalistaan myös ravintolapäivä. Kun suunnittelet ulkonasyömisesi nautit ja odotat tuota hetkeä. Kauppalapun tarkoitus ei ole sulkea sinut neljän seinän sisään syömään pelkkää nuudeleita vaan, että ostat tästä lähtien tietoisesti.
4. Mene joskus kuittisi läpi. Opit nopeasti mihin ruokaan menee eniten rahaa. Yleisesti sanoen voidaan kalaa, kanaa ja lihaa pitää kalliina ostoksina samoin kuin alkoholi ja valmisruoka. Ota myös huomioon kauanko ruoka riittää. Esimerkiksi makaroonilaatikko on halpaa ja hyvää, joka kestää kauan.
Näitä kun seuraamme nykyään saimme laskimme, että saimme ruokamenomme tippumaan 500 eurosta 200 euroon kuukaudessa. Uskoisin, että monien mielestä sitä voisi sanoa jo kunnon säästöksi!